anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

a200 i f43am

profile.country.pl_PL.title
myszasty
Początkujący

a200 i f43am

Pewnie mnie zaraz wyślecie do nauki ale mam pytanie :)
dzisiaj kupiłem nową lapkę - hvl-f43am. Po założeniu jej do a200 zdjęcia są ciemne :)) a miały być jasne.. co jest nie tak ? testowałem na automacie jak i na P i A i M.. za każdym razem jest ciemne zdjęcie jak cholera...
Pomocy bo mam dwa dni na oddanie lampy :))

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Włożyłeś baterie? :slight_smile: Żart
Łatwiej nam będzie coś powiedzieć, jak zamieścisz tutaj jakieś zdjęcie lub dwa. Pamiętaj, aby zachować dane EXIF.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Włożyłeś baterie? :slight_smile: Żart

Oprócz włożenia baterii/akumulatorków ważne by były naładowane trzeba jeszcze lampę włączyć :D

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

myszasty napisał(a):

dzisiaj kupiłem nową lapkę - hvl-f43am. Po założeniu jej do a200 zdjęcia są ciemne :)) a miały być jasne.. co jest nie tak ? testowałem na automacie jak i na P i A i M.. za każdym razem jest ciemne zdjęcie jak ...

Pierwszy test: po naładowaniu lampy wciśnij przycisk test. Jeżeli lampa błysnęła to nie problem lampy - szukamy dalej, jeżeli nie było błysku to lampa jest niesprawna.
Drugi test: załóż lampę na body, ustaw wszystko na P i zrób zdjęcie nie patrząc w wizjer tylko tak, aby widzieć błysk. Jeżeli lampa nie błysnęła szukamy przyczyny w złym zamocowaniu lampy na sankach, w braku kontaktu pomiędzy aparatem a lampą (przeczyść styki spirytusem, dopchnij lampę w sankach), sprawdź ustawienia w body, czy w funkcjach (przycisk Fn, zakładka tryb błysku) masz ustawiony błysk Auto błysk, błysk wypełniający lub błysk na drugą kurtynę, jeżeli masz ustawiony błysk WL to lampa nie zadziała; jeżeli lampa błysnęła sprawdź czy lampa pracuje w automatyce czy masz ustawiony na lampie manual i np 1/64 mocy błysku.
Jest pewnie kilka innych możliwości, na szybko tylko te przychodzą mi do głowy. Tak jak pisali koledzy, może zdjęcie koniecznie z zachowanym EXIF-em podpowie.

myszasty
Początkujący

Tak tak :) a aparatu nie trzeba ? :))

myszasty
Początkujący

piotruso napisał(a):

myszasty napisał(a):

dzisiaj kupiłem nową lapkę - hvl-f43am. Po założeniu jej do a200 zdjęcia są ciemne :)) a miały być jasne.. co jest nie tak ? testowałem na automacie jak i na P i A i M.. za każdym razem jest ciemne zdjęcie jak ...

Pierwszy test: po naładowaniu lampy wciśnij przycisk test. Jeżeli lampa błysnęła to nie problem lampy - szukamy dalej, jeżeli nie było błysku to lampa jest niesprawna.
Drugi test: załóż lampę na body, ustaw wszystko na P i zrób zdjęcie nie patrząc w wizjer tylko tak, aby widzieć błysk. Jeżeli lampa nie błysnęła szukamy przyczyny w złym zamocowaniu lampy na sankach, w braku kontaktu pomiędzy aparatem a lampą (przeczyść styki spirytusem, dopchnij lampę w sankach), sprawdź ustawienia w body, czy w funkcjach (przycisk Fn, zakładka tryb błysku) masz ustawiony błysk Auto błysk, błysk wypełniający lub błysk na drugą kurtynę, jeżeli masz ustawiony błysk WL to lampa nie zadziała; jeżeli lampa błysnęła sprawdź czy lampa pracuje w automatyce czy masz ustawiony na lampie manual i np 1/64 mocy błysku.
Jest pewnie kilka innych możliwości, na szybko tylko te przychodzą mi do głowy. Tak jak pisali koledzy, może zdjęcie koniecznie z zachowanym EXIF-em podpowie.

OK, lampa działa na pewno :) to sprawdzałem :) zobaczę jeszcze to przeczyszczenie styków wieczorem. Dzięki za pomoc, może to pomoże. :)

Tommygun------
Początkujący

Założona na sanki lampa w ogóle błyska?

Jak zmieniasz zoom, to czy na wyświetlaczu masz podaną wartość ogniskowej (o ile 43-ka podaje tę wartość). Jeżeli nie, to czy podczas zoomowania słyszysz zoom lampy (musisz mieć go na automacie)? Jeżeli nie, to coś z komunikacją. Sprawdź, czy w exifach jest info o błysku.

myszasty
Początkujący

Działa, trzeba było przeczyścić styki tylko :))

Dzięki :))