Podziel się wrażeniami!
Pewnie mnie zaraz wyślecie do nauki ale mam pytanie
dzisiaj kupiłem nową lapkę - hvl-f43am. Po założeniu jej do a200 zdjęcia są ciemne ) a miały być jasne.. co jest nie tak ? testowałem na automacie jak i na P i A i M.. za każdym razem jest ciemne zdjęcie jak cholera...
Pomocy bo mam dwa dni na oddanie lampy )
Włożyłeś baterie? Żart
Łatwiej nam będzie coś powiedzieć, jak zamieścisz tutaj jakieś zdjęcie lub dwa. Pamiętaj, aby zachować dane EXIF.
Włożyłeś baterie? Żart
myszasty napisał(a):
dzisiaj kupiłem nową lapkę - hvl-f43am. Po założeniu jej do a200 zdjęcia są ciemne ) a miały być jasne.. co jest nie tak ? testowałem na automacie jak i na P i A i M.. za każdym razem jest ciemne zdjęcie jak ...
Tak tak a aparatu nie trzeba ? )
piotruso napisał(a):
myszasty napisał(a):
dzisiaj kupiłem nową lapkę - hvl-f43am. Po założeniu jej do a200 zdjęcia są ciemne ) a miały być jasne.. co jest nie tak ? testowałem na automacie jak i na P i A i M.. za każdym razem jest ciemne zdjęcie jak ...
Pierwszy test: po naładowaniu lampy wciśnij przycisk test. Jeżeli lampa błysnęła to nie problem lampy - szukamy dalej, jeżeli nie było błysku to lampa jest niesprawna.
Drugi test: załóż lampę na body, ustaw wszystko na P i zrób zdjęcie nie patrząc w wizjer tylko tak, aby widzieć błysk. Jeżeli lampa nie błysnęła szukamy przyczyny w złym zamocowaniu lampy na sankach, w braku kontaktu pomiędzy aparatem a lampą (przeczyść styki spirytusem, dopchnij lampę w sankach), sprawdź ustawienia w body, czy w funkcjach (przycisk Fn, zakładka tryb błysku) masz ustawiony błysk Auto błysk, błysk wypełniający lub błysk na drugą kurtynę, jeżeli masz ustawiony błysk WL to lampa nie zadziała; jeżeli lampa błysnęła sprawdź czy lampa pracuje w automatyce czy masz ustawiony na lampie manual i np 1/64 mocy błysku.
Jest pewnie kilka innych możliwości, na szybko tylko te przychodzą mi do głowy. Tak jak pisali koledzy, może zdjęcie koniecznie z zachowanym EXIF-em podpowie.
Założona na sanki lampa w ogóle błyska?
Jak zmieniasz zoom, to czy na wyświetlaczu masz podaną wartość ogniskowej (o ile 43-ka podaje tę wartość). Jeżeli nie, to czy podczas zoomowania słyszysz zoom lampy (musisz mieć go na automacie)? Jeżeli nie, to coś z komunikacją. Sprawdź, czy w exifach jest info o błysku.
Działa, trzeba było przeczyścić styki tylko )
Dzięki )