Podziel się wrażeniami!
Mam pytanie odnośnie studia domowego.
mam pokoik 16m2 w którym mógłbym zrobić mini studio.pytanie brzmi jakiej mocy lampy wystarczyły by do takiego studia?
ivan90210 napisał(a):
1.kabel
rozumiem że potrzebna będzie jakaś przejściówka żeby podłączyć kabel synchronizacyjny do lampy,chyba że chodzi o ten kabel który jest połączony gorąca stopka lampa tak że lampa pracuje jak by była podłaczona do aparatu.
ivan90210 napisał(a):
2.Fotocela
Czy fotocela wyzwoli lampę hvl 42? mój mini flash nie potrafi tego zrobić kiedy lampa pracuje w rybie bezprzewodowym i błyskam właśnie mini flaschem.wyzwala ja tylko wbudowana.
ivan90210 napisał(a):
3.wyzwalacz radiowy
przyznam że nie wiem jak to zrobić.czy znowu będzie potrzebna jakać przejściówka?
acinloop napisał(a):
Jaką lampą chcesz wyzwalać hvl 42 w trybie WL? Jeśli wbudowaną lub HVL-F58AM to powinno być ok, jeżeli inną, to raczej na pewno nie przejdzie.
hvl-42 jestem w stanie wyzwolić zewnętrzną lampę ale nie na odwrót.
W linku jest wyzwalacz radiowy a nie kabel ale spoczko już z kablem wiem o co chodzi i wydaje mi się że będę korzystał z tego ponieważ boje się znowu kupić kostki która nie będzie działać.
Chyba ze może macie jakieś sprawdzone źródło gdzie będę mógł kupić sprawdzone akcesoria tzn. wyzwalacz radiowy no i nieszczęsną kostkę.
HVL-F20AM też powinno dać radę
mitech napisał(a):
Raczej nie z wszystkim Alphami tylko z A900 i A850
Zajrzałem do instrukcji obsługi swojej lampy i jestem pewien w 100% a nawet w 200 %
Nie wiedzieć dla czego ale w naszym języku nie dostałem za to w nagrodę kilkunastu innych .
I patrząc w angielskiej i rosyjskiej jest napisane jak byk
wolny przekład;
"Jeżeli twoja kamera nie posiada wbudowanej lampy błyskowej to tą lampę po zamontowaniu na aparat możesz użyć jako sterowni lamp zewnętrznych ... "
link Napisali tutaj ,że lampa jest idealnym wyzwalaczem lamp z A900 i nic więcej. Pewnie A850 jeszcze nie było jak była zrobiona ta strona.
mitech napisał(a):
acinloop napisał(a):
Czyli jak założę ją na A300 to nie będzie działać jako sterownik WL ?
Nie będzie sterownikiem tylko zwykłą lampą.
Sterownik masz przecież w lampie wbudowanej.
Ok hvl wyzwalam przez lampę wbudowaną a kolejna zewnętrzną przez fotocele.
Ale czy lampa wbudowana w a300 swoimi przebłyskami nie wyzwoli lampy studyjnej zbyt wcześnie?
robiłem w domu próby i okazuje się że tak.chyba ze tak wszystko ustawie ze studyjna nie bedzie widziała błysku wbudowanej i wtedy wyzwoli ją hvl.
Zastosuj fotocelę reagującą na 2-gi błysk.
nie moge nic takiego na allegro znaleść a tym bardzije kompatybilnego z sony.
a jak to jest z wyzwalaniem radiowym? potrzebna będzie przejściówka na standardowe sanki?
szukam sposobu żeby wyzwolić hvl w inny sposób niż lampa wbudowana,jak narazie jedynym rozwiązaniem jakie widze to kabel,tylko wtedy mam ograniczenie mianowicie jego długość.
może coś takiego:
1. wyzwalacz LINK
2. stopka, która będzie jako przejściówka na odbiorniku, aby podłączyć lampe sony
LINK
3. stopka na sanki LINK i na to wyzwalacz z 1 pkt.
Czy taki zestaw wyzwoli lampe hvl to nie wiem, a jeśli tak to raczej tylko w manualu. Co do pkt. 3 pkt, mam taką przejściówkę podpinam pod to wyzwalacz i z lampami studyjnymi działa.
To jest dobre rozwiązanie tylko własnie całkiem nie dawno kupiłem taka kostkę z sony na standart i wejściem pc no i niestety ale nie współpracowało z moją a300.
może macie na allegro jakiegoś sprawdzonego sprzedawce u którego kupowaliście takie kostki i były sprawne.
http://jabbafoto.pl/opis/856141/sunpak- ... ocela.html
acinloop czy o taka fotocele Ci chodziło??