anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

amatorskie studio

profile.country.pl_PL.title
ivan90210
Początkujący

amatorskie studio

Mam pytanie odnośnie studia domowego.

mam pokoik 16m2 w którym mógłbym zrobić mini studio.pytanie brzmi jakiej mocy lampy wystarczyły by do takiego studia?

21 ODPOW. 21
acinloop
Nowicjusz

ivan90210 napisał(a):

1.kabel
rozumiem że potrzebna będzie jakaś przejściówka żeby podłączyć kabel synchronizacyjny do lampy,chyba że chodzi o ten kabel który jest połączony gorąca stopka lampa tak że lampa pracuje jak by była podłaczona do aparatu.

Do tego kabla z linku nie potrzeba żadnych przejściówek / kostek. Zapinasz na body i na lampę, i tyle.

ivan90210 napisał(a):

2.Fotocela
Czy fotocela wyzwoli lampę hvl 42? mój mini flash nie potrafi tego zrobić kiedy lampa pracuje w rybie bezprzewodowym i błyskam właśnie mini flaschem.wyzwala ja tylko wbudowana.

Fotocelę wyzwolisz każdym błyskiem, wbudowanej czy to zewnętrznej lampy.

ivan90210 napisał(a):

3.wyzwalacz radiowy
przyznam że nie wiem jak to zrobić.czy znowu będzie potrzebna jakać przejściówka?

Będzie potrzebna kostka do odbiornika z iso na stopkę SONY.
Jaką lampą chcesz wyzwalać hvl 42 w trybie WL? Jeśli wbudowaną lub HVL-F58AM to powinno być ok, jeżeli inną, to raczej na pewno nie przejdzie.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

acinloop napisał(a):

Jaką lampą chcesz wyzwalać hvl 42 w trybie WL? Jeśli wbudowaną lub HVL-F58AM to powinno być ok, jeżeli inną, to raczej na pewno nie przejdzie.

HVL-F20AM też powinno dać radę ;)

ivan90210
Początkujący

hvl-42 jestem w stanie wyzwolić zewnętrzną lampę ale nie na odwrót.

W linku jest wyzwalacz radiowy a nie kabel ale spoczko już z kablem wiem o co chodzi i wydaje mi się że będę korzystał z tego ponieważ boje się znowu kupić kostki która nie będzie działać.

Chyba ze może macie jakieś sprawdzone źródło gdzie będę mógł kupić sprawdzone akcesoria tzn. wyzwalacz radiowy no i nieszczęsną kostkę.

acinloop
Nowicjusz

HVL-F20AM też powinno dać radę ;)

Ale zapięta do A850 / A900.

mitech napisał(a):

Raczej nie z wszystkim Alphami tylko z A900 i A850
Zajrzałem do instrukcji obsługi swojej lampy i jestem pewien w 100% a nawet w 200 % :nauseated_face:
Nie wiedzieć dla czego ale w naszym języku nie dostałem za to w nagrodę kilkunastu innych :c34 .
I patrząc w angielskiej i rosyjskiej jest napisane jak byk :flushed:

wolny przekład;

"Jeżeli twoja kamera nie posiada wbudowanej lampy błyskowej to tą lampę po zamontowaniu na aparat możesz użyć jako sterowni lamp zewnętrznych ... "

link Napisali tutaj ,że lampa jest idealnym wyzwalaczem lamp z A900 i nic więcej. Pewnie A850 jeszcze nie było jak była zrobiona ta strona.

mitech napisał(a):

acinloop napisał(a):

Czyli jak założę ją na A300 to nie będzie działać jako sterownik WL ?

Nie będzie sterownikiem tylko zwykłą lampą.
Sterownik masz przecież w lampie wbudowanej.

hvl-42 bez problemu wyzwolisz (WL) lampą wbudowaną i to na dość znaczne odległości. Nie widzę lepszego rozwiązania. Jeżeli chcesz wyzwalać jeszcze jedną lampę oprócz hvl-42 użyj fotoceli do kolejnej lampy.

ivan90210
Początkujący

Ok hvl wyzwalam przez lampę wbudowaną a kolejna zewnętrzną przez fotocele.
Ale czy lampa wbudowana w a300 swoimi przebłyskami nie wyzwoli lampy studyjnej zbyt wcześnie?

robiłem w domu próby i okazuje się że tak.chyba ze tak wszystko ustawie ze studyjna nie bedzie widziała błysku wbudowanej i wtedy wyzwoli ją hvl.

acinloop
Nowicjusz

Zastosuj fotocelę reagującą na 2-gi błysk.

ivan90210
Początkujący

nie moge nic takiego na allegro znaleść a tym bardzije kompatybilnego z sony.

a jak to jest z wyzwalaniem radiowym? potrzebna będzie przejściówka na standardowe sanki?

szukam sposobu żeby wyzwolić hvl w inny sposób niż lampa wbudowana,jak narazie jedynym rozwiązaniem jakie widze to kabel,tylko wtedy mam ograniczenie mianowicie jego długość.

emson-----
Początkujący

może coś takiego:
1. wyzwalacz LINK

2. stopka, która będzie jako przejściówka na odbiorniku, aby podłączyć lampe sony
LINK

3. stopka na sanki LINK i na to wyzwalacz z 1 pkt.

Czy taki zestaw wyzwoli lampe hvl to nie wiem, a jeśli tak to raczej tylko w manualu. Co do pkt. 3 pkt, mam taką przejściówkę podpinam pod to wyzwalacz i z lampami studyjnymi działa.

ivan90210
Początkujący

To jest dobre rozwiązanie tylko własnie całkiem nie dawno kupiłem taka kostkę z sony na standart i wejściem pc no i niestety ale nie współpracowało z moją a300.

może macie na allegro jakiegoś sprawdzonego sprzedawce u którego kupowaliście takie kostki i były sprawne.

ivan90210
Początkujący

http://jabbafoto.pl/opis/856141/sunpak- ... ocela.html

acinloop czy o taka fotocele Ci chodziło??