Podziel się wrażeniami!
Jak dobrze robić zdjęcia na konferencjach i prelekcjach?
Ewentualnie proszę o podanie jakiś linków.
Pozdrawiam!
myślę, że bez oględzin miejsca i sytuacji nikt Ci nie odpowie jak krok po kroku ustawić aparat byś miał idealne zdjęcia http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
co mogę polecić
nie wiem jaki aparat?
jakie obiektywy?
jakie pomieszczenie?
szerokie kadry, czy wąskie ?
robisz w RAWach, czy w JPGach ?
Na stronie http://www.omp.lublin.pl/galeria.php, są zdjęcia te od góry ja robiłem, Aparat CANNON, ( nie pamiętam modelu,po zrobieniu zdjęcia na ekranie pojawia się obraz) bez lampy, to znaczy jest, tyko jedna lampa, nie ma dodatkowej.
petruspetrus napisał(a):
Aparat CANNON, ( nie pamiętam modelu,po zrobieniu zdjęcia na ekranie pojawia się obraz)
petruspetrus napisał(a):
bez lampy, to znaczy jest, tyko jedna lampa, nie ma dodatkowej.
tak, użytkownicy Sony ale mi chodzi tylko o jakieś ogólne rady, w niedziele napisze dokładny model aparatu. Pozdrawiam!
ogólne rady już podałem - lampa zewnętrzna z odpowiednio skierowanym palnikiem.
Główny problem to światło, a dokładnie jego mała ilość.
Używając wbudowanej lampy prześwietlasz pierwszy plan (osoby w pierwszym rzędzie), a dalszy plan (wykładowca) jest niedoświetlony.
Można próbować błysku z synchronizacją z długim czasem, co w połączeniu z podwyższoną czułością (iso400-1600 ? ) powinno na ten czas pomóc.
A jeśli chodzi o fotografowanie gości i prelegenta, czy te zdjęcia co przedstawiłem są dobre czy wymagają jakiś zmian? Lub czy są jakieś zasady jakich należy się trzymać?
Pozdrawiam!
Zdjęcia są jakby to powiedzieć....nienajlepsze.
Niedoświetlone, kadry mało przemyślane - widownia ewidentnie nie życzyła sobie zdjęć...trzeba mieć wyczucie..
Nie ma czegoś takiego jak specjalne ustawienia dla zdjęć na konferencjach i prelekcjach.
Umiejętność doboru parametrów aby poprawnie naświetlić jest niezwykle istotna. Jeśli zdajesz się wyłącznie na automatykę aparatu zdjęcia będą takie a nie inne. I nawet jak będzie zewnętrzna lampa to niewiele się zmieni na plus.
Zastosuj się do rady krisa - błysk na 2 kurtynę, dłuższy czas naświetlania i odpowiednie ISO.
W jakim układzie to wszystko ustawić? To już zależy od warunków więc trudno proponować konkretne przepisy.