anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak dobrze robić zdjęcia na konferencjach i prelekcjach?

petruspetrus
Początkujący

Ewentualnie proszę o podanie jakiś linków.

Pozdrawiam! :c37

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

myślę, że bez oględzin miejsca i sytuacji nikt Ci nie odpowie jak krok po kroku ustawić aparat byś miał idealne zdjęcia http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif

co mogę polecić :c18
nie wiem jaki aparat?
jakie obiektywy?
jakie pomieszczenie?
szerokie kadry, czy wąskie ?
robisz w RAWach, czy w JPGach ?

Początkujący

Na stronie http://www.omp.lublin.pl/galeria.php, są zdjęcia te od góry ja robiłem, Aparat CANNON, ( nie pamiętam modelu,po zrobieniu zdjęcia na ekranie pojawia się obraz) bez lampy, to znaczy jest, tyko jedna lampa, nie ma dodatkowej.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

petruspetrus napisał(a):

Aparat CANNON, ( nie pamiętam modelu,po zrobieniu zdjęcia na ekranie pojawia się obraz)

to i tak na nic się zda (dokładny model), zastanawia mnie jednak czego oczekujesz od użytkowników aparatów marki SONY? Tzn. miejsce jest bardzo dobre, jest tu wiele chętnych do pomocy osób, ale zdecydowanie trudniej jest odpowiadać na pytania jak się nie zna aparatu.

petruspetrus napisał(a):

bez lampy, to znaczy jest, tyko jedna lampa, nie ma dodatkowej.

zdecydowanie dobrze będzie użyć lampy zewnętrznej, której palnik skierujesz pod kątem (15 * - 45*) w sufit, doświetlisz w ten sposób dalszy plan, unikając przepalenia pierwszego planu.

Początkujący

tak, użytkownicy Sony ale mi chodzi tylko o jakieś ogólne rady, w niedziele napisze dokładny model aparatu. Pozdrawiam!

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ogólne rady już podałem - lampa zewnętrzna z odpowiednio skierowanym palnikiem.
Główny problem to światło, a dokładnie jego mała ilość.
Używając wbudowanej lampy prześwietlasz pierwszy plan (osoby w pierwszym rzędzie), a dalszy plan (wykładowca) jest niedoświetlony.
Można próbować błysku z synchronizacją z długim czasem, co w połączeniu z podwyższoną czułością (iso400-1600 ? ) powinno na ten czas pomóc.

Początkujący

A jeśli chodzi o fotografowanie gości i prelegenta, czy te zdjęcia co przedstawiłem są dobre czy wymagają jakiś zmian? Lub czy są jakieś zasady jakich należy się trzymać? :c44
Pozdrawiam! :c37

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zdjęcia są jakby to powiedzieć....nienajlepsze.

Niedoświetlone, kadry mało przemyślane - widownia ewidentnie nie życzyła sobie zdjęć...trzeba mieć wyczucie..

Nie ma czegoś takiego jak specjalne ustawienia dla zdjęć na konferencjach i prelekcjach.
Umiejętność doboru parametrów aby poprawnie naświetlić jest niezwykle istotna. Jeśli zdajesz się wyłącznie na automatykę aparatu zdjęcia będą takie a nie inne. I nawet jak będzie zewnętrzna lampa to niewiele się zmieni na plus.

Zastosuj się do rady krisa - błysk na 2 kurtynę, dłuższy czas naświetlania i odpowiednie ISO.
W jakim układzie to wszystko ustawić? To już zależy od warunków więc trudno proponować konkretne przepisy.