Podziel się wrażeniami!
Jako, że 3 wersja nie ma swojego wątku, postanowiłem pokazać różnicę w odszumianiu między Lightroom 2, a Lightroom 3 beta 2.
do 30 czerwca beta 2 jest darmowa.....już wiem, że zrobię update z dwójki
poniżej crop 100% z a850 na iso 1600, 3200, 6400.
Warto dodać, że ilość kombinacji jakie daje LR3 w polu redukcji szumów jest tak duża, że dobrze byłoby samemu sprawdzić ten soft. Ktoś woli więcej szczegółów, a nie przeszkadza mu szum - pyk suwaczkami w lewo, ktoś inny woli gładziutki obraz, a detale mniej go interesują - pyk suwaczki w prawo itd.
jeśli będzie ktoś chętny (i znajdę chwilkę), zrobię porównanie na a330 i a550
edit:
jakby kto szukał - do ściągnięcia tutaj:LINK
Twoja nieograniczona wiedza mnie powala Ale poradziłem sobie już z tamtym sposobem - wystarczył restart Lightrooma, komputera i ponowny import zdjęć. Tylko że wróciłem do profilu "Adobe Standard", który daje bardziej naturalne barwy bez czerwonego zafarbu (tak na moje oko).
Pisałeś coś o ustawieniu odszumiania w zależności od ISO na zdjęciu. Mógłbyś poradzić jak tego dokonać, aby zdjęcia były już odszumione po imporcie ?
Quartz napisał(a):
Twoja nieograniczona wiedza mnie powala Ale poradziłem sobie już z tamtym sposobem - wystarczył restart Lightrooma, komputera i ponowny import zdjęć. Tylko że wróciłem do profilu "Adobe Standard", który daje bardziej naturalne barwy bez czerwonego zafarbu (tak na moje oko).
Quartz napisał(a):
Pisałeś coś o ustawieniu odszumiania w zależności od ISO na zdjęciu. Mógłbyś poradzić jak tego dokonać, aby zdjęcia były już odszumione po imporcie ?
Dzięki Kris, bardzo przydatne informacje niby się naczytałem i na oglądałem filmików o RL, a widzę że ten program dalej mnie potrafi zaskoczyć
Tak sobie czytam to wszystko i zastanawia mnie po co ludzie decydują się na Lightrooma.
Przecież to, o czym pisze kris to są definitywne podstawy tego oprogramowania.
Ja się jeszcze nie zdecydowałem, ciągle używam wersji trial
Lajam napisał(a):
Tak sobie czytam to wszystko i zastanawia mnie po co ludzie decydują się na Lightrooma.
Lajam napisał(a):
Oczywiście te krotności "lepszości" to są wg Twoich kryteriów kris.
Co do magicznego słowa "funkcja profi" to ja nie rozgraniczam takich rzeczy.
Jeśli ktoś płaci ponad 1000 zł za program to chyba robi to świadomie.
Są też wersje dla studentów nie kosztujące 1000zł No i wersje testowe
A co do modułów to bardzo fajną sprawą jest moduł WEB, można bardzo szybko stworzyć prostą galerię zdjęć i od razu wrzucić ją na swój serwer
Dadziuk napisał(a):
No i wersje testowe