Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie. Chciałbym abyscie doradzili mi co można było zrobić inaczej (lepiej) żeby ostrosć obejmowała całe samochody a nie tak jak na przykładowych fotkach. Czy na rajdach znajduje zastosowanie ustawienie odległosci hiperfokalnej? Pozdrawiam
Cylin napisał(a):
Witam serdecznie. Chciałbym abyscie doradzili mi co można było zrobić inaczej (lepiej) żeby ostrosć obejmowała całe samochody a nie tak jak na przykładowych fotkach. Czy na rajdach znajduje zastosowanie ustawienie odległosci hiperfokalnej? Pozdrawiam
No własnie o to chodzi że to były moje próby panoramowania. Nie chciałem zamrażać samochodów. Miałem AF ustawiony na centralnie i zdjęcia seryjne.
Cylin napisał(a):
No własnie o to chodzi że to były moje próby panoramowania. Nie chciałem zamrażać samochodów. Miałem AF ustawiony na centralnie i zdjęcia seryjne.
Lajam dzięki za opinie. Wygląda na to że masz rację. Tutaj mam zdjęcie z czasem 1/100. Samochód jest cały nieostry (brak wprawy) ale przynajmniej wygląda że jest nieostry w każdym miejscu tak samo. Są jeszcze jakies dodatkowe wskazówki co do zdjęć z rajdów? Pozdrawiam
Cylin napisał(a):
Są jeszcze jakies dodatkowe wskazówki co do zdjęć z rajdów? Pozdrawiam
Cylin napisał(a):
Są jeszcze jakies dodatkowe wskazówki co do zdjęć z rajdów? Pozdrawiam
Lajam czy dobrze rozumiem; bardziej Ci się podoba kiedy samochód wypełnia większosc lub nawet cały kadr? Cos jak zdjęcia mitecha? Mitech super fotki; faktycznie widok ludzi stojących obok trasy nie jest zbyt potrzebny. Ale odrazu widać że dobry obiektyw robi swoje. Te kolory, ostrosć i kontrast. Super. Dzięki panowie za porady
Cylin
Twoim problemem nie jest czas a płaszczyzna po jakiej porusza się samochód. na zdjęciu 1. widać na przykład, że tył samochodu jest wypychany na zewnątrz. stąd jest on nie tyle nieostry co poruszony i nie chodzi tu o czas bo 1/40 jak najbardziej jest do ogarnięcia.
panoramowanie najlepiej sprawdzi Ci się na prostych odcinkach kiedy masz obiektyw nacelowany pod kątem około 90 stopni do kierunku jazdy samochodu.
po zdjęciach mitecha wcale nie widać, że są one robione lepszym czy gorszym sprzętem. są one po prostu dobrze obrobione. Twoje są prosto z puszki. to widać.
i na pewno nie f25