anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

prosze o rade ,zdjecie zima

whooke
Początkujący

prosze o rade ,zdjecie zima

witam czy możecie mi pomoc,lustrzanke mam od roku i ciągle nie wychodzą mi zdjęcia
oto przykładowe z lasu dzisiaj,dlaczego ono jest takie mdłe?
http://img694.imageshack.us/img694/3875/dsc09825l.jpg

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

to nie aparat robi zdjęcie, a fotograf. Aparat tylko rejestruje to co wpada przez obiektyw. Fotograf jest operatorem aparatu i ja jak zaczynałem błędów zawsze szukałem u siebie, a nie w sprzęcie. Do dziś tak mam, przy czym potrafię rozróżnić ograniczenie umysłu od ograniczenia sprzętowego.

Tomek69N
Poszukiwacz

To zdjęcie wcale nie jest takie mdłe. Użyj choćby tylko "magicznego przycisku" w windowsowej przeglądarce zdjęć pt. "dopasuj automatycznie" i zobaczysz dużo lepszy efekt ;)
Wystarczy trochę "posuwakować" i będziesz bardziej zadowolonym (-ą)*.

* niepotrzebne skreślić

whooke
Początkujący

poz obrobce wyglada tak
http://img16.imageshack.us/img16/1897/dsc09825t.jpg

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

whooke napisał(a):

moze masz racje ze sie ograniczam ale przez rok zrobilem moze kilka zdjec godnych uwagi i juz trace cierpliwosc do niego
dzieki za pomoc z tą ekspozycja ,ciagle sie ucze ale nie jest to takie proste
na filmikach to wszystko fajnie wyglada a w rzeczywistosci wychodza zdjecia jak wyzej

Tak, jak pisał kris to nie aparat robi zdjęcia a człowiek. Aparat to tylko maszynka, która rejestruje to co Ty skadrujesz i w taki sposób w jaki Ty ustawisz (skąd aparat ma wiedzieć, że chcesz mieć np. to czy też tamto na zdjęciu i do tego ostre i dobrze naświetlone).
Poczytaj o ekspozycji, jak działa światłomierz, o korekcie ekspozycji i rób dużo zdjęć z manualnymi nastawami obserwując drabinkę w wizjerze i histogram po wykonaniu zdjęcia. Wtedy masz szansę łatwiej zrozumieć naświetlanie i światłomierz. Azazel też wspomniał o ważnym szczególe jakim jest rozpiętość tonalna i możliwość rejestracji wszystkich szczegółów przez matrycę, Tomek69N wspomniał o obróbce.
Fotografowanie nie jest łatwe ale jakie może być fajne jak wszystko zaczyna wychodzić ;) .

whooke
Początkujący

ok to podpowiedzcie z jakimi ustawieniami byscie wykonali takie zdjecie?
z moim obiektywem oczywiscie 18-70 mm

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Obrobione zdjęcie jest tylko trochę rozjaśnione. To za mało. To tego zły balans bieli i mało nasycone kolory jeżeli to jest mdłe.

A jakie ustawienia :question:
Strefa twórcza Vivid, jeżeli kolory są dla Ciebie za mdłe.
Balans bieli proponuję zmienić, bo AWB nie do końca się sprawdza.
Korekcja EV na +1,0.
Proponuję program A, żeby dobrać sobie odpowiednią GO. I do tego zwiększyć wartość ISO, aby aparat dobrał odpowiedni czas.

Taka jest moja propozycja.
Pozdrawiam.

Pozdrawia Starosta :grin:
whooke
Początkujący

ustawienia tego zdjecia
ogniskowa 50 f5,6 1/250s iso 200
najgorzej bo w aparacie jakoste zdjecia wychodza ale po zgraniu do kompa to albo za ciemne albo poruszone itd

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

whooke napisał(a):

najgorzej bo w aparacie jakoste zdjecia wychodza ale po zgraniu do kompa to albo za ciemne albo poruszone itd

Nigdy nie oceniaj zdjęcia na wyświetlaczu aparatu. Chyba, że jedynie kadrowanie to tak.
Ja oceniam zdjęcie dopiero na komputerze i potem oddaje je obróbce ponieważ robię w RAWach.

A jeżeli poruszone to znaczy, że miałeś tak długi czas naświetlania, że stabilizacja nie dała rady.

Pozdrawia Starosta :grin:
wratislavian
Początkujący

whooke napisał(a):

powiedzmy robie zdjecie wieczorem na starowce w gdanskurodzina ustawia sie do zdjecia ,a ludzie z tylu i z boku przchodza,zdjecie bez lampy

chodzi Ci o to, że ludzie są rozmazani a rodzina ostra?

co do zdjęć. to nie jest tak, że kupujesz dobry aparat i robisz dobre zdjęcia. niestety musisz poczytać. widać, że masz trochę braków z teorii, a oczekujesz, że zdjęcia będą dobre.

whooke napisał(a):

witam czy możecie mi pomoc,lustrzanke mam od roku i ciągle nie wychodzą mi zdjęcia

powinieneś zacząć "od roku mam lustrzankę i nie nauczyłem się nią robić zdjęć". mamy na forum gdzieś kilka tematów z dobrą literaturą foto. polecam zacząć od niej:) efekty same nie przyjdą.

Starosta napisał(a):

Nigdy nie oceniaj zdjęcia na wyświetlaczu aparatu. Chyba, że jedynie kadrowanie to tak.
Ja oceniam zdjęcie dopiero na komputerze i potem oddaje je obróbce ponieważ robię w RAWach.

tutaj się nie zgodzę. trzeba potrafić ocenić zdjęcie na wyświetlaczu, żeby zastosować ewentualną korekcje in situ. rawy nic nie dadzą jak zdjęcie będzie poruszone. wspomnę jeszcze tylko, że guzik lupki powiększający zdjęcie do 100% crop jest nieoceniony.

whooke napisał(a):

poz obrobce wyglada tak
http://img16.imageshack.us/img16/1897/dsc09825t.jpg

obróbki trzeba się nauczyć tak samo jak robienia zdjęć. sam mam jeszcze spore braki, a namiętnie zajmuję się tym co najmniej od dwóch lat.
czasem ładne kolorki to nie wszystko, a czasem wręcz przeciwnie.
dałeś nam zdjęcie słabej jakości więc nic lepszego nie mogę zasugerować, ale w miejscach gdzie nie ma kolorów jak w Twoim lesie nie można ich pokazywać na siłę.
moja wersja:
http://img442.imageshack.us/img442/39/piesekw.jpg

whooke
Początkujący

wratislavian napisał(a):

whooke napisał(a):

powiedzmy robie zdjecie wieczorem na starowce w gdanskurodzina ustawia sie do zdjecia ,a ludzie z tylu i z boku przchodza,zdjecie bez lampy

chodzi Ci o to, że ludzie są rozmazani a rodzina ostra?

tak oto mi chodzi latem probowalem wykonac takie zdjecie kilkanascie razy i za kazdym razem wszystko bylo rozmazane

dzieki za krytyke ale przegladalem te samouczki i na wiele mi to nie pomaga,moze masz racje aby robic w rawach i obrabiac