Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam problem otóż jak robic zdjęcia pod słońce zeby dajmy na to kwiat na drzewie czy cos innego było jsne a np. tło tutaj niebo ciemniejsze.Bo mi wychodzi odwrotnie niebo przeswietlone a kwiaty na drzewie ciemne nie wiem co robie nie tak. Dodam ,ze zdjecia robie na trybie M, f/2.2 np. i ISO 100
Niusia,
Kolejny raz masz problem wynikający z braku zrozumienia na czym polega naświetlanie. Po co tryb M jeśli nad tym nie panujesz
W scenach kontrastowych/o dużej rozpiętości tonalnej nie sposób poprawnie naświetlić całości (chyba, że dysponujesz np. dużej mocy lampami błyskowymi)
Albo naświetlasz poprawnie niebo, a reszta jest ciemna, albo naświetlasz kwiatka kosztem wypaleń w obszarze nieba. Przecież chyba logiczne wydaje się, że jasny obiekt wymaga krótszego czasu, a ciemniejszy dłuższego.
Można się ratować w takiej sytuacji stosując bracketing ekspozycji - wykonujesz 2-3 ujęcia w odstępach co 2EV i potem łączysz to w programie graficznym lub jeśli masz aparat z trybem HDR włączasz ten tryb i aparat sam złoży zdjęcie za Ciebie.
Gorąco polecam Ci filmy instruktażowe na lustrzankasony.pl
http://www.lustrzankasony.pl/index.php#!/szkolka/28
Poza tym polecam choćby ten artykuł
Niusia napisał(a):
Witam,
Mam problem otóż jak robic zdjęcia pod słońce zeby dajmy na to kwiat na drzewie czy cos innego było jsne a np. tło tutaj niebo ciemniejsze.Bo mi wychodzi odwrotnie niebo przeswietlone a kwiaty na drzewie ciemne nie wiem co robie nie tak. Dodam ,ze zdjecia robie na trybie M, f/2.2 np. i ISO 100
Ja tylko dodam od siebie, że przy takich ujęciach najlepiej jest ustawić ekspozycję na światła, robić zdjęcia w RAW a później powyciągać jakimś softem co się da z cieni. Osobną kwestię stanowią jeszcze bliki które czasem dodają urody zdjęciu a czasem nie.
W mojej galerii masz przykład takiego zdjęcia Link
stasiek2002 napisał(a):
Osobną kwestię stanowią jeszcze bliki które czasem dodają urody zdjęciu a czasem nie.