Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich!
Wczoraj miałam za zadanie zrobić mojej teściowej zdjęcie wyborcze. Ze względu na ciemność jaka panowała (była 21) musiałam zadowolić się światłem żarowym w salonie oraz rozciągniętą białą matową folią która służyła jako tło. Zdecydowałam się na rozjaśnienie zdjęcia większym ISO, rezygnując tym samym z użycia lampy (jako amatorka jakoś się z nią nie zaprzyjaźniłam jeszcze i staram się jej wystrzegać). Zdjęcie skadrowałam i poprawiłam w Corelu PhotoPaincie.... Proszę Was o jakieś obiektywne opinie jako bardziej doświadczonych. Co jest źle, co należałoby poprawić i czego się wystrzegać na przyszłość
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
jeżeli masz lampę zew to jej użyj...
zdjęcie jest nieostre/poruszone, a to dyskwalifikuje je na starcie
brunette6 napisał(a):
Witam wszystkich!
Wczoraj miałam za zadanie zrobić mojej teściowej zdjęcie wyborcze. Ze względu na ciemność jaka panowała (była 21) musiałam zadowolić się światłem żarowym w salonie oraz rozciągniętą białą matową folią która służyła jako tło.
jak już Paweł napisał - zdjęcie jest nieostre i/lub poruszone
Fotografia to światło, nie ma światła nie ma fotografii - są pstryki.
Co należy poprawić ?
Światło! Można, tak jak Piotrek pisał - sfotografować w dzień, ale też można błyskać lampą.
Polecam skorzystać z lampy zewnętrznej na statywie wraz z jakimś dyfuzorem (np. parasolką) i odpalić wbudowaną lampą (tzw. WL).
Wartość przysłony 6,3 ? Skoro jest ciemno to daj minimum (w tym przypadku 5,6).
RAW, a nie JPG - raz, ze można skorygować balans bieli (teraz jest kosmitka, a nie kobieta), a także można zredukować nieco szumu (w razie gdyby się ujawnił i przeszkadzał).
Chyba już wszystko napisano... Przede wszystkim, takich zdjęć nie powinno się robić na łapu-capu, szczególnie gdy doświadczenia brak.
Jak już się nie dało inaczej:
1. wkręcić mocniejsze żarówki/przynieść więcej światła.
2. oprócz tła odbić czymś białym światło od dołu - pozbedziesz się tych głębokich cieni
3. aparat koniecznie na statywie (łatwiej modelowi siedzieć nieruchomo, niż utrzymać w ręce aparat).
4. Tak, jak kris napisał: jak największa przysłona - i tak w kicie nie otworzysz bardziej, niż do f/5,6 przy 55mm - a najlepiej użyć jaśniejszego obiektywu (jeśli jest)
5. znów za krisem - RAW! Łatwiej kolory poprawić i... no, wyżej napisano. A do obróbki dostałaś dwa programy na płycie z aparatem PMB i IDC - wystarczy.
6. więcej światła! Tylko nie mieszaj światła żarowego, z salonu ze światłem lampy błyskowej, bo z kolorami sobie nie poradzisz (chyba, że w cz-b.)
dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi wiem że nie powinnam tego robić na szybko i na łapu capu ale modelka nie miała wcześniej czasu bo była zaganiana, a wczoraj miałam ostatni termin na to zdjęcie, a że wróciłam o tak późnej godzinie to już inna sprawa co do pomysłu to właśnie miało być takie typowe a'la legitymacja. Nie mam zewnętrznej lampy niestety, a jakoś na razie nie opanowałam do końca tej która jest w aparacie stąd pomysł na zdjęcie bez lampy... Nie miałam niestety czasu na eksperymenty z ustawieniami bo modelka wyjątkowo niecierpliwa miałam popróbować na kimś innym ale chwilowo w domu brakowało kogokolwiek kto mógłby się poświęcić jeśli robiłabym to zdjęcie w słoneczny dzień to na pewno wyszłoby lepiej bo mamy bardzo jasny salon (duże okna). Strasznie żałuję że nie udało się tego zrobić w innym czasie bo byłabym wtedy zadowolona...
Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi i rady następnym razem powiem że na szybkiego nic nie robię!
Jeśli modelka niecierpliwą jest trza było jej coś rozluźniającego zapodać i wyklarować kandydatce iż kampania jest kosztowną sprawą i potrzebujesz jaśniejszego szkła i dobrego światła
To białe tło mi nieszczególnie podeszło. Wiem, zło konieczne w tej sytuacji ale szybki pstryk na kampanię wyborczą nie przystoi.
Dobrze byłoby zdjęcie uczynić w plenerze lub zaaranżować jakoś pomieszcznie by przypominało np. gabinet lub miejsce pracy gdzie owa pani-polityk pracuje (lub ma zamiar) nad poprawieniem bytu rodaków czy coś w tym stylu. Popatrz na zdjęcia polityków (oczywiście tych fotografownych profesjonalnie) i wyciągaj wnioski. Wiedza przychodzi także przez podpatrywanie innych.
Bez względu na wyniki, na następne wybory będziesz lepiej przygotowana...