Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi o co chodzi z tymi formatami dźwięku? Na płycie BD zaznaczam do odtwarzania: 5.1 DTS - HD Master Audio. W trakcie odtwarzania pokazuje mi BD, że odtwarza DTS 3/2.1 48 kHz ( zakładam, że to to samo ), a na wyświetlaczu amplitunera widnieje Linear PCM 48. O co tu chodzi?
Jaki odtwarzacz?
Sony BDP S360
Moim zdaniem po prostu BD dekoduje sam dźwięk i wysyła do Amplitunera w postaci Linera PCM (postać nieskompresowanego dźwięku). Proszę poszukać w opcji BD pozycji gdzie można wysłać dźwięk bez odkodowywania (po angielsku to było BitStream).
Proszę też pamiętać że często jest tak że Dolby TrueHD czy DTS Master Audio na płytach są tylko w wersji Angielskiej a np. wersja PL z lektorem w wersji 2.0....
Dzięki, dzięki. O różnych wersjach dźwiękowych paniętam. Wydaje się, że BD nie wysyła dźwieku w formacie LPCM bo przecież sam pokazuje, że pracuje na formacie DTS 3/2.1
ale sprawdzę ten BitStream
Sprawdziłem. Ten odtwarzacz ma domyślnie ustawiony Downmix do LPCM. Trzeba to przełączyć.
Ale jak?
W instrukcji funkcja Downmix ma tylko dwie możliwości ale i one nie maja znaczenia albowiem wg. instrukcji " parametr nie wpływa na strumień danych przez gniazdo HDMI" a ja mam wszystko podłączone przez HDMI. I co teraz ?
Nastawienia Audio -> Nastawienia Audio BD -> Bezpośrednie.
Sprawdzone STR-DA2400 wyświetlił Dolby True HD
Oooooooooo!!!!!! Kolego!! Jesteś WIELKI!! Właśnie tak zrobiłem i jest True HD. Dzięki