anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sterowniki do Windows 8 – jak poprawnie zaktualizować system na VAIO

profile.country.pl_PL.title
Sony_Polska
Community Team
Community Team
5 787 wyświetleń

Jak przygotować system do pracy?

Mimo wszystko trzeba pamiętać, że po instalacji otrzymujemy świeży system, który nie zawiera już aplikacji, które używaliśmy w VAIO. Trzeba je osobiście doinstalować. To samo tyczy się niektórych urządzeń, które po prostu nie są wykrywalne przez system, a pliki instalacyjne pobierzemy z (zapewne dobrze Wam znanej strony) VAIO-Link.

Co najważniejsze przed instalacją?

I właśnie tutaj istotną sprawą jest to, jakie działania podejmiecie. Pierwsze dwie sprawy to odznaczenie przed instalacją funkcji ochrony oraz w VAIO Smart Network zaznaczenie wszystkich urządzeń na „on” inaczej… po instalacji nie będziecie mogli z nich korzystać. Będą wykrywalne, ale bez możliwości użycia. Niestety ja borykałem się z takim problemem, gdyż miałem wyłączone „WiFi” i mimo tego, że system widział kartę sieciową to nie mógł włączyć sieci bezprzewodowej (była na „off” bez możliwości zmiany). Podobnie jest z baterią – jeżeli nie odznaczymy funkcji ochrony baterii to może pojawiać się komunikat o tym, że bateria jest niepoprawna i trzeba komputer zahibernować.

Jednak spokojnie – jeżeli o tym zapomnieliście bez problemu możecie i tak przywrócić system, aczkolwiek w moim przypadku musiałem korzystać z połączenia przez RJ45, a dostęp do Wi-Fi otrzymałem na samym końcu. Także w efekcie końcowym wszystko da się wyprostować jednak po prostu możecie borykać się z problemami na początku pracy.

Kolejność instalowania

Aby znaleźć sterowniki wchodzimy na VAIO-Link (vaio-link.com) i tam po wybraniu języka określamy nasz model i dostajemy dostęp do informacji z nim związanych – także kategorii „Pobieranie”.

Ja w swojej kolekcji zebrałem wiele plików jednak poniżej wyselekcjonowałem te, które są potrzebne.

Po wejściu w managera zadań spotkacie się z niezainstalowanymi urządzeniami, to co trzeba doinstalować to (linki przykłądowe z modelu S1311P9E):
Graphics driver
Sony Firmware Extension Parser Device
Bluetooth Driver
Realtek PCIE CardReader
Touchpad Driver
Fingerprint Sensor Driver (AuthenTec Inc. AES1660)
WWAN Driver
* Intel(R) Wireless Display Driver (Intel(R) WiDi)

Dodatkowo:
AuthenTec TrueSuite - apliakcja do obsługi czytnika linii papilarnych (sterownik już zainstalowany wcześniej)
* WWAN Connection Manager – aplikacja One Click Internet – można jednak łączyć się systemowo, co pokazałemtutaj.

Po instalacji nasz manager zadań powinien wyglądać tak:

Windows8_atualizacje_vaio.png

To instalujecie w obojętnie jakiej kolejności.

I co najważniejsze

Możecie je zainstalować dopiero, gdy wszystko wygląda tak jak na powyższym screenie (jak nie dodałem jakiegoś urządzenia to proszę o cynk). Dodawanie kolejnych rzeczy wymaga zachowania odpowiedniej kolejności, zatem:

Sony Shared Library
VAIO Location Utility
VAIO Smart Network

W tym przypadku (Smart Network) jednak musimy kliknąć prawym przyciskiem myszy na plik i po wybraniu „Właściwości” ustawiamy Zgodność na Windows 7. Następnie możemy uruchomić plik.

I na koniec: VAIO Care

W efekcie końcowym otrzymujemy:

Win8_apps-1024x575.png

I gotowe!

Możecie od teraz korzystać w pełni z Waszego Windows 8 z wszystkimi rzeczami, skrótami, udogodnieniami, jakie mieliście w Windowsie 7.