Podziel się wrażeniami!
Witam,
Niedawno zakupiłem TV KD-55XF9005. Z ciekawości sprawdziłem pobór prądu w trybie czuwania:
- wyszło ~22-23W.
Dla mnie to jest skandal, żeby w roku 2020 tyle prądu pobierało wyłączone urządzenie!!! Miesięcznie 15kWh od wyłączonego 1 urządzenia?
Tymbardziej, że jest to też niezgodne z obowiązującymi przepisami:
zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 642/2009 z dnia 22 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy 2005/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla telewizorów:
"Kiedy telewizor jest wyłączony, jego zużycie energii musi być poniżej 0,3 W, a jeśli jest w trybie czuwania, jego zużycie energii musi być poniżej 1 W. W przypadku telewizorów znajdujących się w trybie czuwania sieciowego, czyli wtedy, gdy można je aktywować zdalnie przez Internet, zużycie energii nie może przekraczać 3W od 2017 roku"
Przeglądając internet widzę, że nie tylko ja tak mam i że Sony ma z tym problem. Aktualizacje oprogramowania nie poprawiły tutaj sprawy.
Witam,
pomiaru poboru w trybie stand-by należy dokonać po 20 minutach od wyłączenia TV w ten tryb. Dopiero po takim czasie, TV przechodzi do głębokiego stanu uśpienia. Należy również pamiętać o tym, że wartość będzie się różnić od podanej w specyfikacji technicznej, np. jeśli włączone są sieci WLAN/LAN.
Pozdrawiam
Witam,
Po 10h od wyłączenia TV pobór mocy także nie spada.
Co oznacza, że sieci WLAN i LAN są włączone? W smart TV to chyba normalne, że są włączone podobnie jak w komputerze. Chyba nie musze wyłączać routera żeby TV przeszedł do stanu standby?
Support odsyła do instrukcji obsługi.
Tutaj niczego sensownego także się nie dowiedziałem.
Chyba TV trzeba zwrócić do sklepu jako niezgodny z umową....
Myślałem, że Sony to inny standard sprzętu jak i obsługi. Tymbardziej że jest to droższa seria... 9xxx
Witam,
Ja mam podobna sytucaje (mdoel KD-75XH9096):
1) pobor po wylaczeniu i okolo 10min spada na 0,8W
2) po kolejnych 10-20minutach (cykniecie jak przy wlaczaniu tv) i pobor pradu >20W
3) reset do ustawien fabrycznych
4) kontakt z infolinia - wylacznie WIFI (rok 2020.....)
5) nadal ta sama sytuacja.....
6) po nocnych 8-9h na watomierzu okolo 0,2kWh.....(200W)
7) jako iz tv ma ponad miesiac mam jescze gwarancje ale opinei o serwisie na google nie napawja mnie optymizmem
Sprawdźcie czy włączona jest automatyczna aktualizacja, możliwe że tv włącza się by sprawdzić dostępność aktualizacji
oczywisice ze wszystko jest powylaczane. nawet przy deaktywaowanym WiFi tak sie dzieje. Podobno wina oprogramowania.....i czekam na latke....
Możesz się tej łatki nie doczekać... w końcu TV jest z roku 2018. Było wiele okazji usunięcia tej usterki..
IMHO problem jest raczej bardziej hardware'owy skoro jest nadal z tym problem...
Dzisiaj pojawiła się kolejna aktualizacja softu, tym razem łącznie z aktualizacją do Android 9.
Ciekawe czy coś zmieni w temacie...
Witam,
mam powyłączane wszystkie automatyczne aktualizacje, pobieranie programu w oczekiwaniu sieciowym itd, zdalne uruchamianie tv - a pomimo tego TV po wyłączeniu pobiera cały czas 20W i nie spada nawet po godzinie i paru godzinach do niższej wartości!
Co jest grane z tym TV.
Jak może TV po wyłączeniu pobierać całą dobę 20W!