Podziel się wrażeniami!
Witam
Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum chcialbym powiedziec "dzien dobry" wszystkim forumowiczom.... Od kilku tygodni jestem posiadaczem 55 ... zamysl nabycia tego sprzetu byl zwiazany z narodzinami mojej coreczki... ale po pierwszych "bobasowych" cpykach bardzo polubilem sie z moja
W miare prob i nauki robienia poprwnych zdjec i poznawania sprzetu mam do was pytanie na ktore nie moge jakos nigdzie znalezc odpowiedzi a mianowicie...
czy podczas ustawienia pomiaru swiatla na centralnie wazony i obszar AF na lokalny czy swiatlo jest miezone centralnie czy w punkcie AF obranym w danej chwili...?
Z gory dziekuje z odpowiedz i pozdrawiam
Witaj
Carlos31 napisał(a):
czy podczas ustawienia pomiaru swiatla na centralnie wazony i obszar AF na lokalny czy swiatlo jest mierzone centralnie czy w punkcie AF obranym w danej chwili...?
Rozumiem dziekuje...
Generalnie moje pytanie wzielo sie z kilku nieostrych fotek tzn. byly nie ostre tam gdzie ja bym chcial zeby byly, a robione byly przy pomiarze matrycowym i myslalem ze moze ma to zwiazek z pomiarem swiatla ale pewnie to wina fotografa
Ustawianie ostrości nie ma nic wspólnego z pomiarem światła. To odrębne funkcje (pomimo czasem podobnej nazwy, np.: "AF punktowy", pomiar punktowy").
AF "szeroki" - ustawia ostrość tam, gdzie uważa za stosowne - zadaniem fotografującego jest ocena, czy to pokrywa się z jego zamierzeniem
AF "punktowy" - ustawia ostrość w punkcie w centrum kadru (można, przytrzymując spust do połowy wciśnięty, przekadrować i nacisnąć do końca - ostrość będzie tam, gdzie uprzednio celowaliśmy).
AF "lokalny" działa tak samo jak punktowy, z tym, że sami wybieramy, którym czujnikiem aparat ma mierzyć odległość (ustawiać ostrość).
Pomiar światła ustawiamy niezależnie od AF i mamy też 3 tryby:
matrycowy - mierzy światło na całej matrycy i uśrednia pomiar
centralny ważony - mierzy, jak wyżej, z tym, że pola około środka kadru są ważniejsze i mają większy wpływ na pomiar
punktowy - mierzy pojedynczą komórką umieszczoną w centrum kadru.
Ponadto przy pomiarze matrycowym (wielopunktowym) po naciśnięciu spustu do połowy pomiar jest zablokowany (tak jak ostrość), w pozostałych trybach, aby zablokować pomiar, należy użyć przycisku AEL.
I jeszcze w trybie AF-C nie można zablokować ostrości.
Działanie trybów tematycznych jest opisane w instrukcji.
A wracając do fotek (szkoda, że nie ma przykładu) przyczyn może być kilka: niewłaściwy rodzaj AF, przekadrowanie, ożycie AF-C, albo jeszcze coś innego
No niestety nie mam przykladu bo od razu polecialy do kosza, fotki byly robione przy pomiarze matrycowym i AF lokalnym ze zmiana punktow i wlasnie nie zewsze byly ostre tam gdzie byl zaznaczony punkt AF...
Carlos31 napisał(a):
No niestety nie mam przykladu bo od razu polecialy do kosza, fotki byly robione przy pomiarze matrycowym i AF lokalnym ze zmiana punktow i wlasnie nie zewsze byly ostre tam gdzie byl zaznaczony punkt AF...
Dobra uwaga z tym wykrywaniem twarzy... oczywiscie sprubuje przy najblizszej okazji...
Carlos31 napisał(a):
Dobra uwaga z tym wykrywaniem twarzy... oczywiscie sprubuje przy najblizszej okazji...
Gucio50 napisał(a):
Carlos31 napisał(a):
Napisz koniecznie, co Ci wyszło z tym wykrywaniem twarzy, jestem ciekaw, czy to "było tylko u mnie"