anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pomiar swiatla a55

profile.country.en_GB.title
spidzior
Początkujący

Pomiar swiatla a55

Witam
Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum chcialbym powiedziec "dzien dobry" wszystkim forumowiczom.... Od kilku tygodni jestem posiadaczem :c56 55 ... zamysl nabycia tego sprzetu byl zwiazany z narodzinami mojej coreczki... ale po pierwszych "bobasowych" cpykach bardzo polubilem sie z moja :c56
W miare prob i nauki robienia poprwnych zdjec i poznawania sprzetu mam do was pytanie na ktore nie moge jakos nigdzie znalezc odpowiedzi a mianowicie...
czy podczas ustawienia pomiaru swiatla na centralnie wazony i obszar AF na lokalny czy swiatlo jest miezone centralnie czy w punkcie AF obranym w danej chwili...?
Z gory dziekuje z odpowiedz i pozdrawiam

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj :c37

Carlos31 napisał(a):

czy podczas ustawienia pomiaru swiatla na centralnie wazony i obszar AF na lokalny czy swiatlo jest mierzone centralnie czy w punkcie AF obranym w danej chwili...?

Pomiar centralnie ważony polega na tym, że mierzone jest światło na całej klatce i pomiar jest uśredniany. Miejsce wokół centrum kadru ma większą wagę przy uśrednianiu. Nie ma znaczenia, który punkt AF jest aktualnie wybrany.
(Przy pomiarze punktowym mierzone jest światło w centrum kadru)
Do zablokowania pomiaru należy użyć przycisku AEL.

------------------------------
fotoamator
spidzior
Początkujący

Rozumiem dziekuje...
Generalnie moje pytanie wzielo sie z kilku nieostrych fotek tzn. byly nie ostre tam gdzie ja bym chcial zeby byly, a robione byly przy pomiarze matrycowym i myslalem ze moze ma to zwiazek z pomiarem swiatla ale pewnie to wina fotografa :c25

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ustawianie ostrości nie ma nic wspólnego z pomiarem światła. To odrębne funkcje (pomimo czasem podobnej nazwy, np.: "AF punktowy", pomiar punktowy").
AF "szeroki" - ustawia ostrość tam, gdzie uważa za stosowne - zadaniem fotografującego jest ocena, czy to pokrywa się z jego zamierzeniem ;)
AF "punktowy" - ustawia ostrość w punkcie w centrum kadru (można, przytrzymując spust do połowy wciśnięty, przekadrować i nacisnąć do końca - ostrość będzie tam, gdzie uprzednio celowaliśmy).
AF "lokalny" działa tak samo jak punktowy, z tym, że sami wybieramy, którym czujnikiem aparat ma mierzyć odległość (ustawiać ostrość).

Pomiar światła ustawiamy niezależnie od AF i mamy też 3 tryby:
matrycowy - mierzy światło na całej matrycy i uśrednia pomiar
centralny ważony - mierzy, jak wyżej, z tym, że pola około środka kadru są ważniejsze i mają większy wpływ na pomiar
punktowy - mierzy pojedynczą komórką umieszczoną w centrum kadru.

Ponadto przy pomiarze matrycowym (wielopunktowym) po naciśnięciu spustu do połowy pomiar jest zablokowany (tak jak ostrość), w pozostałych trybach, aby zablokować pomiar, należy użyć przycisku AEL.

I jeszcze w trybie AF-C nie można zablokować ostrości.

Działanie trybów tematycznych jest opisane w instrukcji.

A wracając do fotek (szkoda, że nie ma przykładu) przyczyn może być kilka: niewłaściwy rodzaj AF, przekadrowanie, ożycie AF-C, albo jeszcze coś innego ;)

------------------------------
fotoamator
spidzior
Początkujący

No niestety nie mam przykladu bo od razu polecialy do kosza, fotki byly robione przy pomiarze matrycowym i AF lokalnym ze zmiana punktow i wlasnie nie zewsze byly ostre tam gdzie byl zaznaczony punkt AF...

Gucio50
Początkujący

Carlos31 napisał(a):

No niestety nie mam przykladu bo od razu polecialy do kosza, fotki byly robione przy pomiarze matrycowym i AF lokalnym ze zmiana punktow i wlasnie nie zewsze byly ostre tam gdzie byl zaznaczony punkt AF...

Też tak miewałem w mojej A55.
Nieco pomagało mi chwilkę poczekać aż "sie wyostrzy" i wtedy strzał.
Potem wpadłem na wykrywanie twarzy i problem odszedł.

Pewnie , w moim przypadku była zmiana celu focusa w trakcie fotografowania zdjęcia przez aparat, zwłaszcza przy kiepskim oswietleniu.

Teraz mam A77 :c56 i od razu włączyłem wykrywanie twarzy (NIE REJESTROWANIE a wykrywanie.)

spidzior
Początkujący

Dobra uwaga z tym wykrywaniem twarzy... oczywiscie sprubuje przy najblizszej okazji...

Gucio50
Początkujący

Carlos31 napisał(a):

Dobra uwaga z tym wykrywaniem twarzy... oczywiscie sprubuje przy najblizszej okazji...

Napisz koniecznie, co Ci wyszło z tym wykrywaniem twarzy, jestem ciekaw, czy to "było tylko u mnie"

spidzior
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Carlos31 napisał(a):

Napisz koniecznie, co Ci wyszło z tym wykrywaniem twarzy, jestem ciekaw, czy to "było tylko u mnie"

Wiec troszke sie bawilem z tym wykrywaniem twarzy i praktycznie zadnej roznicy nie zauwazylem... a co do mojego problemu to chyba nieumiejetne operowanie GO dalo o sobie znac.... pozdrawiam