Podziel się wrażeniami!
"Pomacałem" sobie ostatnio w jednym z elektronicznych marketów aparat NEX-5N i odkryłem bardzo fajną funkcjonalność - w trybie ręcznego ustawiania ostrości po poruszeniu pierścienia na obiektywie włącza się automatycznie powiększenie, które znika po wciśnięciu do połowy spustu migawki. Udało się może komuś coś podobnego ustawić w A77?
Witaj,
W aparacie SLT-A77 jest tak samo. Ta funkcja to "peaking", w j. polskim przetłumaczona jako "poziom zarysu".
W trybie ręcznego nastawiania ostrości istnieje możliwość uwydatnienia określonym kolorem zarysu obszarów z nastawioną ostrością. A jak to uaktywnić?
Wciśnij przycisk MENU :smileyarrow: Menu z "trybikiem" nr 2 :smileyarrow: [Poziom zarysu] > Wybór
właściwego ustawienia. Istnieje możliwość ustawienia koloru wykorzystywanego przez funkcję uwydatniania zarysu.
Uwagi
• Z uwagi na fakt, że aparat dokonuje oceny ostrości obszarów, poziom zarysu zależy od obiektu, warunków fotografowania lub używanego obiektywu.
• Zarys obszarów z nastawioną ostrością nie jest uwydatniany, gdy aparat jest podłączony za pośrednictwem kabla HDMI.
Pozdrawiam,
Hej Lajam,
Dzięki za odpowiedź. Wiem, że jest peaking i z niego czasem korzystam. Tu jednak chodzi mi o powiększenie obrazu, które włącza się automatycznie w trybie MF w momencie poruszenia pierścieniem ostrości (czyli nie muszę używać przycisku powiększania na korpusie).
Wybacz, jakoś źle odczytałem Twoje pytanie
Używając SLT-A77 nie zauważyłem, aby powiększenie obrazu następowało tak jak w aparatach NEX.