anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ręczne ostrzenie w A77

profile.country.pl_PL.title
CLI_CLI
Użytkownik

Ręczne ostrzenie w A77

"Pomacałem" sobie ostatnio w jednym z elektronicznych marketów aparat NEX-5N i odkryłem bardzo fajną funkcjonalność - w trybie ręcznego ustawiania ostrości po poruszeniu pierścienia na obiektywie włącza się automatycznie powiększenie, które znika po wciśnięciu do połowy spustu migawki. Udało się może komuś coś podobnego ustawić w A77?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

W aparacie SLT-A77 jest tak samo. Ta funkcja to "peaking", w j. polskim  przetłumaczona jako "poziom zarysu".

W trybie ręcznego nastawiania ostrości istnieje możliwość uwydatnienia określonym kolorem zarysu obszarów z nastawioną ostrością. A jak to uaktywnić?

Wciśnij przycisk MENU :smileyarrow: Menu z "trybikiem" nr 2 :smileyarrow: [Poziom zarysu] > Wybór
właściwego ustawienia. Istnieje możliwość ustawienia koloru wykorzystywanego przez funkcję uwydatniania zarysu.

Uwagi
• Z uwagi na fakt, że aparat dokonuje oceny ostrości obszarów, poziom zarysu zależy od obiektu, warunków fotografowania lub używanego obiektywu.
• Zarys obszarów z nastawioną ostrością nie jest uwydatniany, gdy aparat jest podłączony za pośrednictwem kabla HDMI.

Pozdrawiam,

profile.country.pl_PL.title
CLI_CLI
Użytkownik

Hej Lajam,

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że jest peaking i z niego czasem korzystam. Tu jednak chodzi mi o powiększenie obrazu, które włącza się automatycznie w trybie MF w momencie poruszenia pierścieniem ostrości (czyli nie muszę używać przycisku powiększania na korpusie).

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Wybacz, jakoś źle odczytałem Twoje pytanie :zipper_mouth:

Używając SLT-A77 nie zauważyłem, aby powiększenie obrazu następowało tak jak w aparatach NEX.