anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wojkra

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
wojkra
Poszukiwacz

wojkra

Witam.Jest to mój absolutny debiut z góry przepraszam za jakiekolwiek wpadki. Od niedawna mam alfę550 i próbuję się z nią zaprzyjaźnić.Dotychczas pstrykałem kompaktem Canon510 a wcześniej Zenitem E.Zdaje sobie sprawę że to co teraz chcę pokazać jest dalekie od tego co chcieli
byście oglądać ale pierwsze "koty za płoty".Proszę o komentarz.

410 ODPOW. 410
wojkra
Poszukiwacz

Witam.Moje pierwsze próby z obiektywem Sigma 105mm F2,8 EX DG MACRO.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Szczerze?

Zupełnie nie wykorzystane możliwości tego obiektywu... takie zdjęcie można zrobić w dzisiejszych czasach praktycznie każdą komórką z aparatem :c9

wojkra
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Szczerze?

Zupełnie nie wykorzystane możliwości tego obiektywu... takie zdjęcie można zrobić w dzisiejszych czasach praktycznie każdą komórką z aparatem :c9

Witam.Dziękuję za wpis.Na pewno nie jedno zdjęcie tym obiektywem będzie zrobione i może będą na miarę jego możliwości-taką mam nadzieję.Pozdrawiam.

BuBu__
Początkujący

może bardziej wykorzystaj to macro i postaraj się, aby więcej pierścionka było w kadrze?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lajam napisał(a):

Szczerze?

Lajam, tradycyjnie szczery do bólu, ale ma rację. Jest to właściwie zdjęcie tła, na którym gdzieś tam, leży pierścionek. Po to kupiłeś makrówkę, żeby robić zbliżenia, bo taką fotkę to i kitem się zrobi.
No i - z małych odległości GO robi się papierowa, więc przysłonę należy solidnie przymknąć - na pełnej dziurze to z reguły tylko portrety dobrze wychodzą.
Pytanko - błyskałeś wbudowana lampą, czy masz jakąś zewnętrzną?

------------------------------
fotoamator
alcazarc
Początkujący

w jakiej odległości był aparat przy robieniu tego zdjecia z pierścionkiem?

wojkra
Poszukiwacz

BuBu,Tadeusz,Alcazar dzięki za odwiedziny.Zdjęcie było zrobione przy pomocy wbudowanej lampy a odległość aparatu była około 40-50cm.Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

wojkra napisał(a):

około 40-50cm

Rozumiem, że od przedniej soczewki?
Czyli za daleko zdecydowanie. Minimalny dystans tego obiektywu to ok. 31,5cm od matrycy!! Uzyskujemy wtedy odwzorowanie 1:1. A więc tzreba się jeszcze zblizyć, dużo bardziej. A światło lampy ładnie rozproszyć czymś, bo obiektyw będzie rzucał cień.
Albo stayw i bez lampy na długim czasie, bo przysłona, jak pisałem powinna być jak najmniejsza, czyli np. f/11 (GO dość duża, a nie ma jeszcze widocznego wpływu dyfrakcja).

------------------------------
fotoamator
wojkra
Poszukiwacz

Tadeusz dzięki za podpowiedź jestem w fazie testów większość dnia im poświęciłem dlatego dopiero teraz piszę.Są pewne efekty ale na pokaz jeszcze za wcześnie.Pozdrawiam.

wojkra
Poszukiwacz

Witam.Oto jedno z testowych zdjęć makrówką.Proszę o ocenę.Pozdrawiam.