Podziel się wrażeniami!
Witam.Jest to mój absolutny debiut z góry przepraszam za jakiekolwiek wpadki. Od niedawna mam alfę550 i próbuję się z nią zaprzyjaźnić.Dotychczas pstrykałem kompaktem Canon510 a wcześniej Zenitem E.Zdaje sobie sprawę że to co teraz chcę pokazać jest dalekie od tego co chcieli
byście oglądać ale pierwsze "koty za płoty".Proszę o komentarz.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Za ciemno, balans bieli nieodpowiedni. Troszkę szerzej by nie zaszkodziło...
trebor napisał(a):
Za ciemno, balans bieli nieodpowiedni. Troszkę szerzej by nie zaszkodziło...
Lepiej. Twarz nie jest już bura, tylko dziewczęca, ale... czy bluzka, którą ma na sobie modelka jest może biała? Bo na zdjęciu to ona biała nie jest. Sądzę, że zdjęcie jest zbyt ciepłe. gdyby tak dodać ze 300-500 kelvinów, albo innym suwaczkiem... zdjąć trochę pomarańczu?wojkra napisał(a):
To może druga wersja.
kolorystycznie lepiej, ale kadr nie zadowala. Po co tyle miejsca nad głową? czemu ucięty tył głowy? To samo co w 245...
Witam.Tadeusz i mamo kuby dzięki za zostawione słowo.
Nie ma się czego bać to nie boli.
Mam takie pytanie: dlaczego do portretu stosujesz tak małe przysłony? F/10, f/13 sprawdzają się raczej w krajobrazie, do portretu zazwyczaj otwieramy przysłonę, ile się da (w zależności od potrzeb i żądanego efektu). Masz dobre obiektywy, więc nie musisz się martwić spadkiem jasności przy "pełnej dziurze".
Spróbuj otworzyć przysłonę, ustawić ostrość na oko (bliższe oko) i tak zrobić kilka portretów.
PS. Jest miejsce, gdzie robi się portrety przy małej przysłonie - to fotografia paszportowa i dowodowa. Tam nie można sobie pozwolić, by ucho było nieostre
Mam takie pytanie:
Tadeusz dzięki za uwagę-czasami zdarza się że zapomina się o podstawach
Witam.Ciąg dalszy ostatniej serii.
Krótko: NIE
Myślę, że jak się nie potrafi wykorzystać programu do obróbki, nie powinno się go używać.