Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry,
Posiadam od kilku dobrych lat laptopa Sony Vaio VPCEC3M1E z biegiem czasu tempo pracy spada a wymagania rosną, jak to zwykle bywa. Do rzeczy!
Wpadłem na pomysł, że można dodać drugi dysk twardy (SSD) do tych 500 hdd, które aktualnie posiadam.
Moje pytanie brzmi czy obojętnie jaki dysk SSD kupię to będzie on działał w tym modelu vaio?
Czy potrzebne są jakieś dodatkowe złączki/przelotki/taśmy (nie wiem jak się to fachowo nazywa) - jeśli tak to proszę o jakąś informację.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Mateusz
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
ja w moim vaio. wyjąłem napęd i tam dałem stary dysk 320GB 7200rpm. Oczywiście potrzebna jest specjalna kieszeń. na allegro kupiłem za około 30pln.
jako głowny kupiłem ssd toshiba q pro 128gb. Działa super.
Witamy,
polecamy odwiedzenie strony poświęconej produktowi, gdzie znajdzie Pan także informacje dotyczące cześci zamiennych: http://www.sony.pl/support/pl/product/VPCEC3M1E lub bezpośredni kontakt z działem pomocy technicznej, który dostepny jest u dołu strony.
Pozdrawiamy
Zespół Sony
Rozumiem, że chesz mieć dwa dyski twarde w lapotpie? Jeśli tak, to będziesz musiał znaleźć miejsce dla dysku SSD, np. zamiast napędu optycznego. Na rynku powinny być akcesoria do takiego monatażu. Jeśli chcesz zamienić dysk to wystarczy upewnić się jakiej magistrali używa twój dysk. Zakładam, że SATA, więc wystarczy użyć dysku SSD z taką magistralą.
Jesli Ci to nie będzie zbytnio przeszkadzać to możesz zaopatrzyć się równierz w zewnetrzny dysk. Wystarczy kupić obudowę na dysk SATA. Z racji tego, że laptop jest wyposarzony w gniazdo eSata szukaj obudowy wyposarzonej właśnie w taki interfejs.
Potrzebne informacje do zakupu tej kieszenie to:
- grubosc napedu (9,5 mm czy 12,5 mm) oraz typ zlacza jakim jest podlaczony naped optyczny.
- link: *************
Sam takze przymierzam sie do takiej operacji
Powód edycji: post zawierał link do strony służącej celom komercyjnym, co jest sprzeczne z Regulaminem Społeczności.