Podziel się wrażeniami!
Witam,
Nie wiem czy jest juz taki wątek ale...
Mój problem polega na tym,że nie mam pojęcia w jakiej przestrzeni odwzorowania kolorów powinny byc przerabiane zdjęcia jedni piszą,ze sRGB w ksiazkach,że Adobe RGB i ja juz zdurniałam jak powinno byc.Więc drodzy forumowicze prosze o pomoc.
Niusia napisał(a):
Witam,
Mój problem polega na tym,że nie mam pojęcia w jakiej przestrzeni odwzorowania kolorów powinny byc przerabiane zdjęcia jedni piszą,ze sRGB w ksiazkach,że Adobe RGB i ja juz zdurniałam jak powinno byc.Więc drodzy forumowicze prosze o pomoc.
Tu masz opisane przystępnym językiem, a poza tym google twoim przyjacielem
Dziekuje za linka.A co do google to szukałam.Ale chodzi o to,że właśnie na niektorych stronach jest sRGB a na innych zas Adobe RGB. Scott Kelby w ksiazce pisze ze Adobe RGB w podanym linku ze sRGB ..zdurniałam juz
stasiek2002 napisał(a):
Tu masz opisane przystępnym językiem, a poza tym google twoim przyjacielem
Antku - bez urazy, ale jeśli ktoś zadaje pytanie, nawet nie sprawdziwszy zawartości forum, to za którymś razem użytkownikom zwyczajnie się nie chce pisać w kółko tego samego.
Pozdrawiam,
Lajam napisał(a):
Antku - bez urazy, ale jeśli ktoś zadaje pytanie, nawet nie sprawdziwszy zawartości forum, to za którymś razem użytkownikom zwyczajnie się nie chce pisać w kółko tego samego.
Dzięki za odświeżenie wątku jednak mimo tego co Scott napisał to ja uzywam sRGB czy to poprawnie robie? nie wiem ..poki co aparat robi w takim profilu wiec ja w Ps stosuje teraz sRGB:)
Niusia napisał(a):
Witam,