Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czy obiektyw 50 f 1.8 nadaje się raczej do portretów?
Konkretnie chodzi mi o wykorzystanie pełnego otworu (f 1.8), w jakich sytuacjach.....?
I z drugiej strony: ustawiając f 8 i ostrzenie na nieskończoność , to od jakiej odległości od obiektywu będę miał już ostry obraz?
andrewpl napisał(a):
Czy obiektyw 50 f 1.8 nadaje się raczej do portretów?
andrewpl napisał(a):
Konkretnie chodzi mi o wykorzystanie pełnego otworu (f 1.8), w jakich sytuacjach.....?
andrewpl napisał(a):
I z drugiej strony: ustawiając f 8 i ostrzenie na nieskończoność , to od jakiej odległości od obiektywu będę miał już ostry obraz?
kris napisał(a):
Musisz mieć świadomość, że najlepszą ostrość uzyskasz przymykając obiektyw do wartości przysłony rzędu 8-11.
Wiadomo - wszystko zależy od szkła i od matrycy. Dlatego wartości podałem "umowne".
Swoją drogą nie pamiętam kiedy ostatnio tak mocno przymykałem dla uzyskania ostrości
kris napisał(a):
andrewpl napisał(a):
Co do hiperfokalnej to niech się wypowiedzą więksi znawcy teorii. Mnie wg różnych kalkulatorów wychodzi odległość rzędu 8m, ale mogłem się pomylić...
Lajam napisał(a):
W wypadku 50/1.8 nawet nie trzeba tak mocno domykać bowiem max rozdzielczość mamy od f/5.6 do f/8 potem już leci w dół.
Czy podchodząc na tyle blisko,że w kadrze będę miał samą twarz fotografowanej osoby, nie będzie to zbyt mała odległość i nie powstaną zniekształcenia twarzy modelki?
I przy okazji jeszcze jedno pytanie:
Przykładowo: Chciałbym zrobić fotkę razem z żoną wykorzystując do tego statyw i pilota,żeby nie angażować innych osób.Zdjęcie niech będzie powiedzmy wieczorem na tle zachodu słońca.
Ustawiam żonę ,robię pomiar na jej twarzy i blokuję ekspozycję tym guziczkiem na górze (A33).Następnie delikatnie przekadrowuję, cały czas trzymając wciśnięty przycisk blokady ekspozycji.
No i teraz zaczyna się problem.Nie mogę się ustawić do zdjęcia,gdyż będę musiał puścić przycisk blokady ekspozycji.
Jest na to jakiś sposób,żeby zapamiętać pomiar i mieć możliwość strzelić taką fotkę, nie wciskając cały czas tego guziczka?
andrewpl napisał(a):
Czy podchodząc na tyle blisko,że w kadrze będę miał samą twarz fotografowanej osoby, nie będzie to zbyt mała odległość i nie powstaną zniekształcenia twarzy modelki?
kris napisał(a):
Prawda jest taka, że dla dobra osoby fotografowanej ogniskową 50mm lepiej jest fotografować portrety np.od klatki piersiowej.
piotruso napisał(a):
Właśnie dlatego kris napisał:
kris napisał(a):
Prawda jest taka, że dla dobra osoby fotografowanej ogniskową 50mm lepiej jest fotografować portrety np.od klatki piersiowej.
andrewpl napisał(a):
Przykładowo: Chciałbym zrobić fotkę razem z żoną wykorzystując do tego statyw i pilota,żeby nie angażować innych osób.Zdjęcie niech będzie powiedzmy wieczorem na tle zachodu słońca.
Ustawiam żonę ,robię pomiar na jej twarzy i blokuję ekspozycję tym guziczkiem na górze (A33).Następnie delikatnie przekadrowuję, cały czas trzymając wciśnięty przycisk blokady ekspozycji.
No i teraz zaczyna się problem.Nie mogę się ustawić do zdjęcia,gdyż będę musiał puścić przycisk blokady ekspozycji.
Jest na to jakiś sposób,żeby zapamiętać pomiar i mieć możliwość strzelić taką fotkę, nie wciskając cały czas tego guziczka?
andrewpl napisał(a):
andrewpl napisał(a):
A rozwiązanie tego problemu?
Zrobiłem mały błąd, który zrobił wielbłąd.
Podstawiłem zły krążek rozproszenia (różnica dziesiątek milimetra), który spowodował błąd w obliczeniach hiperfokalnej i GO o kilka metrów. Już poprawiłem (jak zwykle kris miał rację).