Podziel się wrażeniami!
Jako, że 3 wersja nie ma swojego wątku, postanowiłem pokazać różnicę w odszumianiu między Lightroom 2, a Lightroom 3 beta 2.
do 30 czerwca beta 2 jest darmowa.....już wiem, że zrobię update z dwójki
poniżej crop 100% z a850 na iso 1600, 3200, 6400.
Warto dodać, że ilość kombinacji jakie daje LR3 w polu redukcji szumów jest tak duża, że dobrze byłoby samemu sprawdzić ten soft. Ktoś woli więcej szczegółów, a nie przeszkadza mu szum - pyk suwaczkami w lewo, ktoś inny woli gładziutki obraz, a detale mniej go interesują - pyk suwaczki w prawo itd.
jeśli będzie ktoś chętny (i znajdę chwilkę), zrobię porównanie na a330 i a550
edit:
jakby kto szukał - do ściągnięcia tutaj:LINK
Mnie Świat Obrazu poinformował - na prawdę co raz bardziej lubię ten portal
http://www.swiatobrazu.pl/adobe-lightro ... 22231.html
Mnie Świat Obrazu poinformował
kris napisał(a):
pojawiła się wtyczka, która umożliwia wyzwalania a700/a850/a900 z poziomu LR (połączenie USB):
http://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=extensionDetail&loc=en_us&extid=2332522#extinfo
jest jeden problem.....to jest demo, a pełna wersja kosztuje 30 baksów.....ciekawe dlaczego za nasze aparaty trzeba opłacać (programistów RU), a do nikona i canona Adobe ładuje to za free
photomusic napisał(a):
kris napisał(a):
pojawiła się wtyczka, która umożliwia wyzwalania a700/a850/a900 z poziomu LR (połączenie USB):
http://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=extensionDetail&loc=en_us&extid=2332522#extinfo
jest jeden problem.....to jest demo, a pełna wersja kosztuje 30 baksów.....ciekawe dlaczego za nasze aparaty trzeba opłacać (programistów RU), a do nikona i canona Adobe ładuje to za free
Nie rozumiem...Przecież Remote Camera Control świetnie współpracuje z każdym Lightroomem.Wystarczy tylko wskazać Lightroomowi folder który ma obserwować.
Taak.Nie rozumiem.
A więc w menu aparatu A700-"Połączenia USB" wybieram "Zdalny komp." i łączę aparat z komputerem kablem USB.
Następnie uruchamiam program Remote Camera Control i w okienku Sawe in,wskazuje katalog do którego zdjęcia mają trafiać.U mnie G:\Lightroom Auto Import.
Następnie uruchamiam program Lightroom 3.4.Następnie z menu "Plik" wybieram "Importuj automatycznie"zaznaczam "Włącz automatyczny import",klikam na "Ustawienia dla automatycznego importu..." w otwartym oknie wskazuję na folder G:\Lightroom Auto Control (ten sam który wskazałem programowi RCC).
Na tle Lightrooma mam panel RCC.Klikam na kółeczko z ikonką aparatu i...natychmiast widzę zdjęcie w oknie Lightrooma.
Ale idę o krok dalej,a nawet pięć kroków (mam długi kabel USB).Trzymam aparat w dłoniach 5m.od komputera i naciskam spust migawki na aparacie i...znowu natychmiast widzę zdjęcie na monitorze w oknie Lightrooma.
Zmieniam wartość przesłony na aparacie-zmienia się w RCC.
Zmieniam wartość czasu w RCC-zmienia się w aparacie.
Tak szerokich możliwości jakie oferuje RCC nie daje nawet nowa funkcja "Capture" w nowym Lr3.z dedykowanymi do niej aparatami Canon czy Nikon.
Pozdrawiam
photomusic napisał(a):
Taak.Nie rozumiem.
Na tle Lightrooma mam panel RCC.Klikam na kółeczko z ikonką aparatu i...natychmiast widzę zdjęcie w oknie Lightrooma.
Ale idę o krok dalej,a nawet pięć kroków (mam długi kabel USB).Trzymam aparat w dłoniach 5m.od komputera i naciskam spust migawki na aparacie i...znowu natychmiast widzę zdjęcie na monitorze w oknie Lightrooma.
Tak szerokich możliwości jakie oferuje RCC nie daje nawet nowa funkcja "Capture" w nowym Lr3.z dedykowanymi do niej aparatami Canon czy Nikon.
Pozdrawiam
kris napisał(a):
kontrolę aparatem poprzez Lightroom (łopatologicznie: wyzwalanie migawki aparatu marki SONY poprzez specjalną wtyczkę w programie Adobe Lightroom Photoshop 3).
photomusic napisał(a):
Taak.Nie rozumiem.
A więc w menu aparatu A700-"Połączenia USB" wybieram "Zdalny komp." i łączę aparat z komputerem kablem USB.
Następnie uruchamiam program Remote Camera Control i w okienku Sawe in,wskazuje katalog do którego zdjęcia mają trafiać.U mnie G:\Lightroom Auto Import.
Następnie uruchamiam program Lightroom 3.4.Następnie z menu "Plik" wybieram "Importuj automatycznie"zaznaczam "Włącz automatyczny import",klikam na "Ustawienia dla automatycznego importu..." w otwartym oknie wskazuję na folder G:\Lightroom Auto Control (ten sam który wskazałem programowi RCC).
Pozdrawiam
piotruso napisał(a):
tylko nadal RCC obsługuje aparat. Musisz mieć uruchomione dwa programy aby to zadziałało.
Photomusic z tego co czytam to ciągle piszesz o czymś innym
Wtyczka ta pozwala z poziomu Lightroom bez udziału RCC ustawiać parametry ekspozycji i wyzwalać migawkę w naszych aparatach
To że RCC to potrafi wiadomo od dawna tak samo jak to że Lightroom potrafi pokazać zdjęcie zaraz po jego zrobieniu
Z poziomu Lr Tethered Capture jest możliwość ustawienia tylko czasu,przesłony,iso i balansu bieli.
I to wszystko.
Z poziomu RCC mamy dostęp do wszystkich funkcji aparatu .
Poza tym nie widzę żadnych różnic przy pracy z Lr i aparatem na uwięzi ,dlatego właśnie nie rozumiem dlaczego nie korzystać z RCC, a poszukiwać uboższych i dodatkowo płatnych rozwiązań.
Pozdrawiam