Podziel się wrażeniami!
Witam jak w temacie poszukuję dobrego obiektywu do filmowania wesel znalazłem taki oto obiektyw http://www.euro.com.pl/obiektywy/sony-sal-1650-dt-16-50-mm-f-2-8-ssm.bhtml?from=dr&gclid=CNTBorfan7g... jak uważacie spełni swoją rolę ?A może Wy macie jakieś propozycję?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz.
SAL 16-50 SSM to świetne szkło.
Warto jednak zakupić jeszcze coś jaśniejszego - np. 35 1.8
Tak, widziałem ten obiektyw i przyznam, że urzekł mine na pierwszy rzut oka. Jednak jest to stałka, idealna do foto-portretów. Nie wiem, czy podoła filmowaniu. Zdaję sobie sprawę, że zoom musi być ciemniejszy nieco od stałki, jednak ma on większą możliwość manewru. Mam obiektyw Tamron AF 17-50mm F/2.8 ale zauważyłem, że jest on bardzo wolny jeśli chodzi AF, którego czasem używam.
ja bym do filmowania uzyl ,,kamery ,takie moje zdanie jest
Ja osobiście kręcę a77 z 16-50 i rybą samyanga, wcześniej kręciłem a35 i powiem szczerze że bardzo fajnie to pracuje.
Jedyny ból jest przy filmowaniu miejsc gdzie w okolicy są lampki ledowe bo strasznie wtedy potrafi migać obraz i trzeba zmniejszać iso.
Jak chcesz zobaczyć efekt to mogę ci linka wysłać na priva takiego teledysku gdzie generalnie nawet na programie nie ingerowałem w obraz, bo korzystałem z efektów które miałem w aparacie.
Napisałeś że filmujesz z AF i bez , cikawą i tańsza alternatywą są obiektywy stałoogniskowe samyanga, są wersje przeznaczone do filmowania z płynna regulacja przesłony, a że to stałki to sa bardzo jasne i maja dobrą optykę.
SlawekRsp... Rutek68 - zdajecie sobie sprawę, że odpowiadacie na temat sprzed roku? Archeo?
Tak zdaję sobie sprawę może temat się rozwinie
SlawekRsphoto napisał ja dopisałem a potem a dopiero potem zerknąłem na datę
witam, czy podczas filmowania wesela używacie w SONY AF? czy MF?