Podziel się wrażeniami!
Sony 230.
Od niedawna obrabiam ARW firmowym programem. Nie regulują misię szumy w RAWIE.
Przy manipulacjach suwakami nie widzę różnic.
Redukcje szumów w aparacie mam wyłączoną. czy to jest prawidłowo ?
Podobna opcja jest z 'sharpnes" , krawędziami. też nie reagują suwaki, pomimo przesuwania.
O co tutaj chodzi ?
Program mam z oryginalnej płyty którą dostałem z aparatem.
Jeszcze jedno pytanie ? Czy robiąc pod RAW D-range -optymizer leopiej wyłączyc, czy jest to bez znaczenia.
Bronek
parametry takie jak sharpness, d-range, odszumianie, balans bieli możesz dowolnie zmieniać w Image Data Converter. Więc niezależnie co wybierzesz w aparacie - jeśli obrabiasz rawy to wszystko możesz zmienić w IDC
--edit--
odnośnie nie działania suwaków... może spróbuj z nową wersją oprogramowania. jest do ściągnięcia nowa wersja IDC 3.2
Po prostu krece suwakami i na ekranie nic się nie zmienia.
Robiąc taką obróbkę w programie corel-photo na JPG, to widać że sporo się dzieje.
Bronek
nie wiem jak w IDC, ale w Lightroomie, żeby zobaczyć różnicę przy odszumianiu/wyostrzaniu zdjęcie podglądam na minimum 100%
Po prostu krece suwakami i na ekranie nic się nie zmienia.
Robiąc taką obróbkę w programie corel-photo na JPG, to widać że sporo się dzieje.
Bronek
Z innymi parametrami niema proglemów. Natomiast szumy się neie regulują.
Z RAWU w Sony jestem bardzo zadowolony. Ten program nie wymaga specjalnej nauki.
Ja sądziłem, że obróbka RAW to jakaś wielka filozofia. Nawet kupilem sobie książkę "Kamera RAW" za 100 złtych. W zasadzie ta książka dla amatora niekoniecznie jest potrzebna.
Nie zamierzam używać RAW do fotgrafii artystycznej.
Tylko jako narzedzie, do obrobki zdjęć w trudnych warunkach. Obecnie nie wyobrażam sobie innego robienia zdjęć jak RAW.
RAW jest pożyteczny zwlaszcza dla amatora, ktoryniema zawodowej praktyki w ustawieniach aparatu.
Tutaj, na forum, chcialbym skorzystać z doświadczeń kolegów.
Bronek
RAW jest pożyteczny zwlaszcza dla amatora
Style napisał(a):
RAW jest pożyteczny zwlaszcza dla amatora
RAW jest pożyteczny dla każdego a nie tylko dla amatora. O to mi chodziło.
Bardzo dobrze że to rozumie bo większość amatorów nawet nie wie co to RAW.
Style napisał(a):
bo większość amatorów nawet nie wie co to RAW.