Podziel się wrażeniami!
Pod bardzo tajemniczą nazwą kryje się sporych możliwości tryb. T10 jest jednym z wielu powodów, dla którego warto się skusić akurat na tę pełną klatkę. Czym jest, jak działa i co oferuje - w szesnastej części moich wrażeń z fotografowania A99.
Czytając testy i specyfikacje A99, których sporo jest w sieci często trafiam na informację o maksymalnej prędkości wykonywania zdjęć do 6kl./s. To nie jest w pełni kompletna informacja.
Owszem, a A99 wykonuje zdjęcia seryjne z prędkością 6 kl./s, ale po skorzystaniu z trybu T10 (który wybiera się na kółku trybów fotografowania), wybudza się sporo dodatkowej mocy, która tylko czeka na jej wykorzystanie. Do wyboru mamy 8 lub 10 klatek na sekundę. Jest między nimi więcej różnic, niż te dwie klatki:
1.T8 – czyli tryb zdjęć seryjnych z maksymalną prędkością do 8 klatek na sekundę. Aparat w tym trybie:
- wykonuje serię 8kl./s,
- zapisuje zdjęcia w formacie RAW, RAW + JPEG lub JPEG,
- umożliwia korzystanie ze wszystkich trybów AF,
- włącza tryb APSC (crop x1.5)
- blokuje pomiar światła (wszystkie kadry są z tym samym pomiarem),
- umożliwia zmianę wartości przysłony przy ustawionym AF-S lub MF.
Przykładowy zapis serii zdjęć na karcie pamięci SD 45 MB/s klasa 10:
RAW: 22 zdjęcia do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 6s.
RAW + JPEG: 22 RAWy i 22 JPEGi do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 8s.
JPEG jakość bardzo wysoka: 33 zdjęć do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 4s.
JPEG jakość wysoka: 108 zdjęć do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 3s.
JPEG jakość standard: aparat nie jest w stanie zapełnić bufora.
Jeśli tylko będę mieć dostęp do szybszej karty pamięci – wykonam raz jeszcze test „bufora”.
2. T10 – czyli tryb zdjęć seryjnych z maksymalną prędkością do 10 klatek na sekundę. Aparat w tym trybie:
- wykonuje serię 10kl./s,
- zapisuje zdjęcia w formacie JPEG,
- umożliwia korzystanie ze wszystkich trybów AF,
- włącza tryb zoom cyfrowy (crop x2.3)
- blokuje pomiar światła (wszystkie kadry są z tym samym pomiarem),
- umożliwia zmianę wartości przysłony przy ustawionym AF-S lub MF.
Przykładowy zapis serii zdjęć na karcie pamięci SD 45 MB/s klasa 10:
JPEG jakość bardzo wysoka: 28 zdjęć do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 3s.
JPEG jakość wysoka: 43 zdjęć do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 3s.
JPEG jakość standard: 55 zdjęć do zapełnienia bufora, pełne opróżnienie bufora 3s.
specyfikacja trybu seryjnego oraz obu trybów "T"
Fotograficzna prezentacja różnic między trybem seryjnym, a T10
Oba tryby posiadają różne ograniczenia, ale oferują w zamian serię zdjęć, która nie raz może okazać się jedyną receptą na udany kadr. Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom taka seria nie jest potrzebna. To tylko pozory, ponieważ zawsze dobrze mieć zapas. Lepiej mieć możliwości i nie skorzystać, niż mieć potrzebę i nie mieć możliwości. Tak jak i w samochodzie, tak i tutaj. Dodatkowa moc, która tylko czeka na użycie, to pewnego rodzaju komfort psychiczny. Spokój o możliwości, o brak ograniczeń.
Mój poprzedni aparat (czyli A850) wykonuje zdjęcia z prędkością maksymalnie 3 klatek na sekundę. Przywykłem, że albo się wstrzelę i będę mieć farta, albo cała seria zdjęć pójdzie do kosza. Częściej zdarzało się, że niestety nie trafiłem w ten moment. Czy wtedy żałowałem, że nie kupiłem np. A900 (oferującej 5kl./s)? Nie. Po prostu miałem świadomość ograniczeń tego aparatu. Czy zmieniłbym aparat tylko dla serii zdjęć? Nie. Bo nie jestem fotografem sportowym. Ale mimo wszystko fajnie jest dostać spory zapas możliwości, bo nie ograniczam się do jednej dziedziny fotografii. Uwielbiam różne tematy. Odskocznie w postaci Tour de Pologne, rajdy samochodowe, F1, czy też inne sporty – są dla mnie sporym wyzwaniem, na którym także zarabiam (zawodnicy lubią dobrze zrobione zdjęcia własnych poczynań). Więc z A99 jest mi łatwiej trafić na ten moment. Tym samym kolejny raz potwierdzają się moje pierwsze wrażenia: A99 to kombajn. Aparat, który swoimi możliwościami daje wiele satysfakcji, a co najważniejsze: ułatwia i uprzyjemnia fotografowanie.
Czy zabrakło Wam kiedykolwiek prędkości migawki w serii zdjęć? A może w ogóle nie używacie trybu seryjnego? Jak zwykle czekam na Wasze przemyślenia w tym temacie.
------------
edit kris